(Ne)Varnost na cesti

Vse prometne nesreče so povezane s človeškimi napakami, saj se vsak človek, kot povzročitelj, za volanom obnaša drugače. A bi lahko oblikovali nekakšno stereotipno obnašanje slovenskih voznikov? Za dobre voznike se smatra tiste, ki vozijo na družbeno sprejemljiv način, zato je ravno od družbe odvisno, kakšen je družbeno sprejemljiv način vožnje. Zato obstaja določen stereotip voznikov, ki prihajajo iz iste družbe. Ste že opazili, da slovenski vozniki drugače vozijo po slovenskih cestah in zopet drugače po avstrijskih cestah. Po slednjih vozijo nedvomno previdnejše, čeprav so kazni za prekrške veliko nižje v Avstriji kot v Sloveniji. Recimo, če prekoračite za 40 km/h kjer je bila omejitev 100km/h, plačate kazen 40 €, pri nas je seveda zgodba drugačna, takoj te oglobijo za najmanj 500 €, dobite pa tudi še nevemkoliko kazenskih točk. Razlika je več kot očitna. Ampak zakaj naši vozniki vozijo po avstrijskih cestah previdnejše? Odgovor je bil že podan v začetku prispevka o družbeni sprejemljivosti varne vožnje. Ali se to zavest da spremeniti s poviševanjem kazni? Po mojem mnenju se da, saj če se spomnimo bližnje (oziroma daljnje) preteklosti izpred več kot 15 let, ko je bila situacija med omenjenima državama obratna in so veljale za Avstrijo strožje kazni, pri nas pa je bila opitost za volanom pri prometnih nezgodah olajševalna okoliščina, lahko ugotovimo, da je način vožnje še kako odvisen od kazni za storjene prekrške. Ampak zakaj v Sloveniji, kljub visokim kaznim, vozimo po “balkansko”? Odgovor na to je preprost. Vsaka sprememba sistema potrebuje tudi desetletja, da zaživi v svoji popolnosti.
Nasploh pa smo slovenski vozniki na repu Evrope po usposobljenosti vožnje glede na raziskave izpred enega leta. Ne uporabljamo smernih kazalcev pri zavijanju na levo ali desno iz prednostne na neprednostno cesto, predvsem pa ne zmanjšujemo hitrosti. Naša najpogostejša napaka je premajhna varnostna razdalja, ki je eden najpogostejših vzrokov manjših prometnih nezgod. V krožiščih se še vedno obnašamo, kot da je to nekakšna novost na slovenskih cestah. Resnično se sprašujem, če sem se že peljal skozi večpasovno krožišče, da bi vsi udeleženci vozili po pravilih vožnje čez krožišče. Sam osebno poznam nekaj ljudi, ki se boji zapeljati na notranji pas v krožišču, če ne zapuščajo krožišča pri naslednjem izhodu, seveda se ne zavedajo, da so v prekršku in ovirajo promet, ostale delajo nervozne, kar lahko hitro pripelje do nesreče. No, pred tremi meseci je začel veljati novi zakon z visokimi kaznimi, zato pri tem predlagam, da ko poostrijo kazni, naj vse pošljejo še enkrat v avtošolo (brezplačno seveda), da bodo ljudje poznali cestno prometne predpise, saj to kar se pa zdaj doživlja, pa ni ničemer podobno. Ljudje se bojijo voziti po pravilih, ali jih mogoče ne poznajo? Omejitev je 90km/h in potem se pol ure voziš za nekom 50km/h, ker očitno ne pozna pravil.
Torej, kakšna je najbolj učinkovita metoda dejanskega povečanja varnosti v prometu? Nekje je treba začeti, zato so začeli pri višanju kazni, kar ni nujno slabo. Z višanjem kazni bo vedno več previdnih voznikov, ki bodo poznali predpise in tehniko vožnje (za kar pa je odgovorna avtošola) in ti bodo z metodo vzgleda vplivali na usposabljanje bodočega voznika in dajali tudi hkrati pozitivno vzpodbudo ostalim voznikom.

One Response to “(Ne)Varnost na cesti”

  1. Mr WordPress says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Leave a Reply