Vedno je kriv voznik!!!

Vedno je kriv voznik!!!

Od koga je odvisna varnost v cestnem prometu, čigava je odgovornost zagotavljati to varnost?

V prvi vrsti pa za varnost moramo poskrbeti sami, da ne ogrožamo sebe in ostalih udeležencev v prometu. V veliki meri je varnost cestnega prometa odgovornost države in posameznih lokalnih skupnosti. Vsekakor ima kvaliteta infrastrukture tukaj velik pomen, kakor tudi spodbujanje udeležencev k večji pazljivosti, k odgovornejšemu ravnanju in spoštovanju prometnih predpisov.

Ključni pogoj za varnost na cesti je nemoten potek prometa, kar je pa odvisno od infrastrukturne narave naših cest.

A Slovenske ceste zagotavljajo nemoten potek prometa in varnost v cestnem prometu?

Preden lahko odgovorimo na to vprašanje se moramo vprašati kakšne pa morajo biti ceste, da bodo zagotavljale varnost in da hkrati ne bodo voznikov spodbujale k hitri vožnji.

Najbolj pomembna naloga oblikovalcev cest je, da morajo ceste nuditi udeležencu v prometu dobro preglednost. Pri današnji tehniki, ko lahko z računalniško vizualizacijo vidimo kako bo cesta potekala skozi realni prostor, še preden je zgrajena, slabo projektirane ceste niso opravičljiv razlog.

Ampak vedno pa se še srečujemo z nepreglednimi cestami, nesmiselno postavljenimi prometnimi znaki itd, zvečer pa pri poročilih slišimo kakšne gromozanske vsote denarja zapravimo za takšne slabe ceste.

Velikokrat opazimo, da se nesreče dogajajo vedno na istem mestu in mi se zgražamo nad hitrimi in pijanimi vozniki. Ampak za nesreče niso vedno krivi vozniki, ampak preveč je slabo speljanih ovinkov, skritih prehodov za pešce, nerodno postavljenih prometnih znakov, pregladko cestišče in še bi lahko našteval.

In kako se naši „decisionmakerji“ spopadajo s takšnimi težavami?

Seveda, najprej morajo biti ostrejše kazni, saj kot nam vsi pravijo, „za vse so krivi vozniki“. Ampak to je sistemski problem, ki se ga je treba lotiti sistemsko. Toliko državnega proračuna se nameni za razne raziskave zakaj je pri nas toliko nesreč, rezultat je pa vedno isti, prevelika hitrost in opitost voznikov. Vsekakor se strinjam da je to vzrok, ni pa edini in vprašati se bi morali tudi zakaj je na tako slabih cestah toliko hitrih in opitih voznikov. Verjemite mi, niti centa nisem dobil iz tega velikega kosa potice, ki se mu reče državni proračun, da bi to ugotovil in verjemte mi, da nisem edini.

Kakorkoli že, na koncu je treba poskrbeti za svojo varnost in varnost drugih, ne glede po kakšnih cestah se vozimo (Avtošola).

Leave a Reply